Yeni Sayfa 1
  30 Temmuz 2010 Cuma 12:38 KKTC heyetinden Öngel e ziyaret  - 00:11   Silifke de yeni bir dernek   - 00:07   Gözlükule de Kazı Çalışmaları Sona Erdi  - 23:58   Emrah Oksal, Muhtar İle Biraraya Geldi  - 23:55   Karboğazı Şenliği 1 Ağustosta  - 23:52   Ali Oksal, Soru Önergesi Verdi  - 23:45   Tarsus PTT Müdürlüğüne Nuri Kırşan, Geldi  - 23:43   Yakup Boncuk yazdı; DENİZ SEFASI  - 23:39   Şandır, Tarsus tan Yüklendi  - 23:31   Tarsus Abdülhey’e sevdi  - 23:26  

 
 
 

KAYIT DIŞI EKONOMİ CAMBAZLARI
Dinçer, maliyenin 2010 hedefini tutturması için doğru adresi gösterdi “Kayıt dışı ekonomi cambazları”

Dinçer, maliyenin 2010 hedefini  tutturması için doğru adresi gösterdi


“Kayıt dışı ekonomi cambazları”


 


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, 2010 yılı için öngörülen 193 milyarlık vergi geliri hedefini tutturmak için kayıt altındaki esnafı daha çok sıkı incelemeye alacakları yönündeki açıklamasını üzüntüyle karşıladıklarını belirten Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Biz maliyenin hedefini tutturabilmek için esnafı daha sıkı denetime tabi tutmasını değil, trilyonların döndüğü kayıt dışını kayıt altına alma çalışmasını görmek isterdik” dedi.


 


Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2010 yılı için öngörülen 193 milyarlık vergi gelirini tutturabilmek için kayıt altındaki esnafın daha çok denetime tabi tutulacağı açıklamasını üzüntüyle karşıladıklarını belirterek “Hedefinizi kayıt altındaki esnaftan değil, trilyonların döndüğü kayıt dışını kayıt altına alarak gerçekleştirin” diyerek doğru adresi işaret etti.


Dinçer, yaptığı yazılı açıklamasında, esnafı kümesteki kaz misali herkesin bir ucundan tutup yolmaya çalıştığını vurgulayarak, Hedeflerinizi yada bütçe açıklarınızı kapatmak için esnafa bu kadar yüklenmeyin. Vergisini ödeyebilmek için evinin eşyasını satar konuma gelen esnafı intiharlara sürüklemeyin” dedi.  Esnafın ömrünün vergi dairelerinde geçtiğinin altını çizen Dinçer, “Kayıt dışı ekonomi almış başını giderken, el emeğini alınterine katarak devletine karşı her türlü yasal sorumluluğu yerine getiren esnaf maalesef sürekli maliyenin denetiminde. Maliyenin sopası esnafın ensesinde. Maliye kayıt altındaki esnafla uğraşacağına trilyonların döndüğü kayıt dışını kayıt altına alsın. Bugün her sektördü ciddi oranlı vergi kaçakçılığı bulunurken, maliyenin gücü maalesef sadece esnafa yetiyor.  Vergi geliri hedefini kayıt altındaki esnafın sırtından tutturma emellerinden artık vazgeçin” diye konuştu. Dinçer şöyle devam etti.


“Türkiye’de kendi geleceğini yaratan, üreten büyük bir meslek grubu var. Esnaf ve sanatkarlar. Bunların üstünlük yönü ‘zanaat altın bileziktir’ tanımıyla ifade edilir. Ekonominin güç kaynağı bu meslekten alınır. Esnaf ve sanatkarlar tarih boyunca çok dinamik bir meslek grubunu oluşturmuştur. Serbest piyasa ekonomisinin sağlam yapı taşları esnaf ve sanatkarlardır. Devlet bu kesimin önemini Anayasaya eklediği ‘Devlet esnaf ve sanatkarı koruyu ve kollayıcı tedbirleri alır” maddesi ile belirtmiştir.Ancak günümüzde vergilerle esnafa uçurumun dibi gösteriliyor. Kayıt dışına ise göz yuman bir anlayış sürdürülüyor. Bugün namuslu, dürüst,saygıya değer,emeğinin üretimini alan esnaf ve sanatkarların karşısında türemiş ve türetilmiş hiçbir kayda tabi olmayan bir kesim var. Bunlar vergi ödemediği gibi dürüst esnafın sofrasından çok şey alıp götürmektedir. Maliye kayıtlı esnafı denetlerken, kayıtsız kesime devlet imkanlarını bedava kullandırıyor. Kaldırımlar, sokaklar devletin malı. Devletin rantını ‘kayıt dışı’ ekonomi cambazları kullanıyor. 5-6 yıl öncesinde 4 milyon olan esnaf sayısı yaşanan krizlerle 2  milyonlara düştü. Esnaf sebebi olmadığı krizlerin beledini ödemeye zorlanıyor.  Mersin’de her yıl 5 bin esnaf kepek kapatıyor.Biraz daha baskı yapılırsa bu kapatma sayıları 10 binlere çıkacak. İşyeri kapatmalarının artması kimseye yarar getirmez. Zaten piyasada işsizlik sıkıntısı had safhada. Bırakın esnaf rahat nefes alsın. Bırakın kazancımız oranında vergimizi ödeyelim.


 


 


 


Biz vergi ödemeyelim demeyelim demiyoruz ama doğru olan mantıklı olan oranlarda vergimizi ödeyelim. Bizi kırk çeşit vergi ödemelere mahkum ediyorsunuz, buda yetmiyormuş gibi denetimleri de daha da sıklaştırıyorsunuz. Esnaf maliyenin hedefini tutturmak için çalışmıyor. Aba altından sopa göstererek bu işler yürümez. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Esnafı yaşat ki ülke kalkınsın” .




20:39:00
30 Temmuz 2010
Bu haber  77  kere okundu Yazıcıya Yolla
YORUMLAR
Bu Habere Yorumunuzu Ekleyin
İsim
E-posta
Başlık
Yorum
       Tüm alanlari doldurmaniz gerekmektedir

İletisim   |   Künye   |   Anasayfam yap   |   Sik Kullanilanlara Ekle

Optimizasyon IE 5+ ve FF1+[ 1024 x 768 ] & Macromedia Flash
Sitede verilmis baglantilarin içeriklerinden sadece site sahipleri; yazilan yazilardan ise sadece yazarlari sorumludur.
Site içeriginin telfi hakki bildirilmeksizin kullanilmasi ve çogaltilmasi kanunen yasaktir.
www.mersin-webtasarim.com
www.deryadanismanlik.net
 

www.deryadanismanlik.net